Beschrijving
Deze eengezinswoning met aan het einde van de straat het Sonsbeekpark, heeft verschillende kenmerken die het bijzonder maken. Het huis is een tussenwoning met een vloeroppervlak van 140m2 en een inhoud van 548m3. Het perceel waarop het huis staat is 182m2 groot.
Wat deze woning onderscheidt, zijn de authentieke details die zorgvuldig zijn behouden en onderhouden. In tegenstelling tot veel andere woningen waar "authentieke details" een eufemisme kan zijn voor versleten oude elementen, zijn in dit huis de originele details in goede staat gehouden. Waar nodig zijn ze hersteld of teruggebracht.
Een voorbeeld van deze authentieke details zijn de oorspronkelijke grenen binnendeuren, die voorzien zijn van nieuwe sloten en scharnieren. Het hang- en sluitwerk, dat na honderd jaar versleten was, is vernieuwd met hoogwaardig bouwbeslag, zoals vernikkelde handgrepen, deurkrukken en espagnoletten. Bij toevoegingen aan het huis is geprobeerd om aan te sluiten bij de vormen uit het oorspronkelijke ontwerp. Zo zijn er een betegelde vestibule, een ingebouwd bankje in de voorkamer, een oude broodkast in de keuken en een hersteld doorgeefluikje van keuken naar eetkamer.
Hoewel de buitenramen en buitendeuren zijn vervangen, is de oorspronkelijke raamindeling met roeden teruggebracht. De nieuwe ramen en deuren zijn gemaakt van meranti-hout en zijn voorzien van HR++ isolatie-glas. Ze sluiten met rubbers in de kozijnen. De originele grenen kozijnen zijn behouden. De voordeur is uitgerust met inbraakwerend glas en zowel ramen als deuren sluiten met meerdere schoten, wat de veiligheid verhoogt.
Kortom, deze woning combineert de charme van authentieke details met modern comfort en energie-efficiëntie, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor mensen die op zoek zijn naar een huis met karakter nabij het centrum van Arnhem.
Begane grond
Achter de voordeur bevindt zich een kleine vestibule met een tochtdeur die toegang geeft tot de gang. De wanden van dit halletje zijn betegeld met hardgebakken MOSA-tegels.
Vanuit de gang zijn de volgende ruimtes bereikbaar: een toilet, voorkamer, achterkamer, keuken en kelder. Een trap met een originele trapleuning leidt naar de eerste verdieping.
De woonkamers zijn kamer en suite, gescheiden door schuifdeuren met glas-in-lood-ruitjes. In de voorkamer bevinden zich gesloten kasten met paneeldeuren aan weerszijden van de schuifdeuren. Beide woonkamers hebben een massief eiken visgraat-parketvloer met een smalle donkere bies rondom.
In de voorkamer is een ingebouwd bankje met ruimte eronder voor kinderspeelgoed. De oorspronkelijke blauw/rood betegelde schoorsteenmantel is behouden.
In de achterkamer bevinden zich aan weerszijden van de schuifdeuren open kasten met aansluitingen voor radio en tv. Ook hier is de originele blauw/rood betegelde schoorsteenmantel aanwezig, maar deze is niet meer verbonden met een rookkanaal vanwege de installatie van zonnepanelen op het dak. De tuindeuren in deze kamer bieden toegang tot het beklinkerde plaatsje en de achtertuin.
De deur aan het einde van de gang leidt naar de keuken, waar zich een originele ingebouwde broodkast bevindt. Langs de linkerwand staat een keukenblok met laden en een BOSCH-vaatwasser. Boven het keukenblok zijn er geen bovenkastjes, maar een schap voor keukeningrediënten. Het werkblad is gemaakt van Belgische hardsteen, ook wel bekend als arduin.
Aan de rechterwand van de keuken bevindt zich een afzuigkap met daaronder een AGA-fornuis met twee elektrische ovens. Naast het fornuis staat een aparte Liebherr tafelkoelkast. De rechterwand bevat ook een doorgeefluikje naar de eetkamer.
Kelder
De kelder meet 2,09 m x 5,92 m en is toegankelijk via de kelderdeur in de gang.
Achter het huis
De balkonvloer fungeert als luifel. links groeit een campsis (trompetklimmer) tegen de gevel; rechts een uitbundig bloeiende blauwe regen. Het plaatsje is mooi geplaveid met een bont klinkerstraatje dat doorloopt naar de keukendeur en langs het schuurtje naar het prieel.
Links bij de keukendeur, is een keramische spoelbak met buitenkraan voor - bijvoorbeeld – vuile schoenen. De intieme achtertuin wordt aan de achterkant begrensd door een houten prieel over de volle breedte van de tuin.
Het prieel is begroeid met Clematis en een klimroos en heeft een dak van keramische dakpannen.
De buitenberging heeft een sedumdak en is voorzien van verlichting en stopcontact.
Vóór het huis
De gezonde voortuin staat vol planten, struiken en heesters, die met veel zorg bijeengezocht zijn.
Eerste verdieping
De eerste verdieping bevat twee grote slaapkamers, één kleine slaapkamer, een overloop, een washok en een badkamer. . De achterste slaapkamer heeft via openslaande tuindeuren toegang tot het balkon. De badkamer is voorzien van een ruime inloopdouche, een dubbele wastafel en een toilet. De vloerverwarming zorgt voor een behaaglijke temperatuur.
De vloer is betegeld met okergele hardgebakken Winkelmann-tegels met bijpassende keramische plinten in contrasterend steenrood.
Het washok is op dezelfde manier afgewerkt als de badkamer en biedt ruimte aan wasmachine en wasdroger.
Tussen de beide grote slaapkamers was oorspronkelijk een doorgang met een deur, met daarnaast een kledingkast. Deze doorgang en die kledingkast zijn samengetrokken en benut voor een nieuwe ingebouwde garderobekast met schuifdeuren in de achterste grote slaapkamer.
Beide grote slaapkamers zijn voorzien van een eiken strokenparket-vloer.
Zolder
Vanaf de overloop is de zolder bereikbaar met een vaste trap. De ruimte is niet opgedeeld en biedt voldoende ruimte en voorzieningen voor twee werkplekken.
De CV-ketel is in een schuifdeurkast ondergebracht.
Moderne installatietechniek
Om een hedendaags bruikbare woning te krijgen is moderne installatietechniek toegepast. De woning oogt oud, maar is technisch goed bij de tijd:
• De groepenkast - uit 2020 - telt twaalf groepen met een driefasen-aansluiting (400 Volt, 3 x 25 Ampère).
• Via de groepenkast komt ook stroom binnen van de zestien kleine zonnepanelen op het dak, aan de achterkant van het huis. Het oppervlak van 20 m2 is vergelijkbaar met twaalf standaardpanelen. De zonnepanelen zijn zo gemonteerd dat ze alleen met een drone te zien zijn.
• Verwarming en warm tapwater komen van een ATAG HR combiketel (32KW) uit 2013. Alle convectoren en radiatoren zijn voorzien van thermostaatknoppen.
• In de voorkamer op de begane grond is een Climarad 2.0 toegepast (2022) . Dit is een combinatie-toestel voor verwarming én ventilatie. Het gaat hierbij om balansventilatie met warmteterugwinning (WTW). De ventilatie wordt automatisch geregeld met een CO2-sensor én een sensor voor relatieve luchtvochtigheid.
De warmte van de uitgaande lucht gaat niet verloren, maar wordt overgedragen op de verse inkomende lucht. Dat bespaart energie.
• De centrale ventilatie-unit op zolder zorgt dat badkamer,
zolder, wasruimte, en overloop geventileerd worden. Deze ventilatie-box is heel stil en energiezuinig. (max 400 m3 verse lucht per uur). De driestandenschakelaar in de badkamer regelt de ventilatie.
• De badkamer is voorzien van vloerverwarming.
• De WC-ventilator en de afzuigkap in de keuken blazen naar buiten. Beide ventilatiekanalen sluiten vanzelf als de ventilator uit is.
• Het bekabelde ethernet netwerk (LAN) is buitengewoon snel: 1 Gbit/sec. Het netwerk is ook geschikt voor het doorgeven van TV-signaal. Naast het bekabelde netwerk is door het hele huis uitstekende WIFI beschikbaar en glasvezelkabel van KPN.
Overige bijzonderheden
• De straat is aangemerkt als een beschermd stadsgezicht
• Woonoppervlakte: 140 m2
• Perceeloppervlakte: 182m2
• Inhoud: 548 m3
• Externe bergruimte: 5 m2
• Energielabel A
• Voorzien van dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en HR++ glas